Mapa Piekary.pl
Facebook Piekary.pl
Urząd MiastaMiastoKarp tryumfował !

Karp tryumfował !

Dodano: 03.12.2014 Autor: Redaktor

Karp w sosie pieczarkowym na słupkach marchewkowych, tatar ze
śledzia na carpaccio z buraków oraz muffina marchewkowa z nutą
piernikową – to zwycięskie menu zaprezentowane przez uczennice
Miejskiego Gimnazjum nr 2 w Piekarach Śląskich Annę Musiał i Paulinę
Szot podczas II Międzyszkolnego Konkursu Gastronomicznego
zorganizowanego przez Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Ligonia.

W konkursie wzięło udział 11 dwuosobowych zespołów
złożonych z gimnazjalistów z Piekar Śląskich, Siemianowic, Nowej Wsi i
Radzionkowa. Na drugim i trzecim miejscu uplasowali się uczniowie Damian
Czech i Michał Manikowski z Zespołu szkół nr 4 z Siemianowic Śląskich
oraz uczennice Dominika Pilarczyk i Patrycja Machula z miejskiego
Gimnazjum nr 1 w Piekarach Śląskich. Uczniowie mieli dwie godziny by
przygotować świąteczne potrawy.
– Jury złożone z nauczycieli oraz restauratorów oceniało potrawy pod
względem kreatywności i oryginalności wykonania, jakości i estetyki
podania, smaku a także umiejętności zaprezentowania przygotowanej
potrawy – mówi Aleksandra Wiśniewska- Wylenżek dyrektor szkoły, która
również zasiadła w jury.
Jak przyznali członkowie jury, wybór nie był łatwy, gdyż uczestnicy
prezentowali bardzo wysoki poziom jak na swój wiek. Wśród przygotowanych
potraw znalazły się jeszcze tradycyjne makówki, polędwiczka z dorsza na
szpinaku zapiekana z serem, rybne rolady z jajkiem, tradycyjna kapusta
kiszona zabielana śmietaną, barszcze z uszkami i krokietami oraz
pierniki, które wzbudziły entuzjazm wśród jury.
– Dwa będą na spróbowanie, pozostałe zostawimy do oglądania – zgodnie stwierdzili oceniający potrawy.
Zadowoleni z udziału w konkursie byli sami uczestnicy.
– Po raz pierwszy gotuję dla kogoś spoza rodziny i znajomych, trochę
stresuje się oceną ale atmosfera i sam konkurs to bardzo fajna sprawa –
mówiła jedna z gimnazjalistek.
Uczniowie przyznawali że czuli się jak uczestnicy popularnych
programów kulinarnych, gdzie kucharze amatorzy rywalizują o tytuł,
popularność i możliwość otwarcia własnej restauracji lub wydania
książki. Także w tym konkursie chodziło o nagrody ale nie o te
przygotowane przez organizatorów.
– Chcemy zachęcić młodych ludzi do wyboru zawodu kucharza i
rozwijania talentu w naszej szkole. To zawód poszukiwany, dający dużą
satysfakcję a to bardzo ważne przy wyborze drogi kariery zawodowej –
mówi dyrektor Wylenżek –Nie ukrywam również zadowolenia, że organizowany
po raz drugi Konkurs cieszy się tak dużą popularnością i promuje naszą
szkołę.
W maju tego roku, w szkole zorganizowano pierwszy konkurs kulinarny
pod hasłem Bądźmy Fit. Jak zapowiedzieli organizatorzy edycja świąteczna
konkursu z pewnością nie była ostatnią.

Udostępnij artykuł