Piekary Śląskie objęte programami PZKosz
Dodano: 21.06.2017 Autor: Redaktor
Nasze miasto zostało objęte programami Polskiego Związku Koszykówki. Skierowane są do młodych adeptów koszykówki. Finansuje je Ministerstwo Sportu i Turystyki.
Piekary Śląskie są nadal jednym z ważniejszych ośrodków koszykarskich w kraju. Nie wszyscy fani tej dyscypliny w Piekarach Śląskich wiedzą, że nasze miasto podpisało w ostatnim czasie stosowne umowy i zostało objęte programami na 2017 rok, które firmuje Polski Związek Koszykówki.
To rozwijające się programy SMOK i GOSSM finansowane ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki. Głównym celem programów jest upowszechnianie sportu dzieci i młodzieży w ramach działań prowadzonych przez polskie związki sportowe (w tym przypadku koszykówki). SMOK działa w Miejskiej Szkole Podstawowej nr 12, z kolei GOSSM umiejscowiony jest w Miejskim Gimnazjum nr 4 w Piekarach Śląskich.
Jest to ogromne wyróżnienie dla naszego miasta, a jednocześnie ogromne wyzwanie dla trenerów i zawodników. GOSSM i SMOK to programy dla młodych koszykarzy, pomyślane tak, by w sposób harmonijny odbywał się nabór młodych adeptów koszykówki, zachęcał ich do wytrwania przy koszykówce, a najbardziej uzdolnieni mogli zasilać kadry młodzieżowe, a w konsekwencji seniorskie.
Dodatkowym atutem projektu jest system raportowania – bardzo szczegółowy i na różnych poziomach: dla zawodników, trenerów, koordynatorów, tak by ostatecznie jak najwięcej dowiedzieć się o każdym pojedynczym zawodniku. Polski Związek Koszykówki ze środków MSiT zapewnia finansowanie wynagrodzeń trenerów pracujących w programach GOSSM i SMOK, zakup sprzętu sportowego do treningu, zakup ubiorów dla zawodniczek i zawodników oraz kadry szkoleniowej.
Kwota przeznaczona przez PZKOSZ ze środków MSiT na realizację projektów w Piekarach Śląskich od września 2016 do czerwca 2017 wyniosła 142 tys. zł. Koordynatorem projektów i trenerem koszykówki jest Michał Wadowski. Za przygotowanie motoryczne zawodników odpowiada Paweł Jurczyński, natomiast fizjoterapią zajmuje się Jakub Gjołbas.